Van mindless naar mindful

Hoe je je “zijn” kan veranderen met meditatie en mindfulness

De wetenschap zegt dat tegen de tijd dat we midden de dertig zijn onze persoonlijkheid al helemaal gevormd is. Onze gedragingen, overtuigingen, gedachten, emotionele reacties, vaardigheden en inzichten zijn een deel van ons geworden en opereren voor 95% als onbewuste programma’s die automatisch door ons lichaam uitgevoerd worden. Dit heet ook wel mindlessness of onze “automatische piloot”. Je herkent dit vast wel: je rijdt in je auto en ineens ben je al op de plek van bestemming zonder iets mee te hebben van de reis. Slechts 5% van onze geest is bewust en moet het opnemen tegen de 95% die automatisch functioneert. 

Als een zalm tegen de stroom

Het is makkelijk om het bewustzijn van het huidige moment te verliezen, omdat je bezig bent met alledaagse automatische routines, zoals je werk, gezin, financiën en andere zaken. Als mens zijn we vaak niet aanwezig in ons leven en merken we belangrijke, vaak goede dingen, niet op. Dit betekent dat als we ons vertrouwde leven waar we zo gewend aan waren willen opgeven om een nieuw en nog onbekend pad in te slaan, we ons zullen voelen als een zalm die tegen de stroom in zwemt; het vergt een enorme inspanning en het voelt in het begin heel ongemakkelijk doordat we zo gewoon zijn geraakt aan onze automatische gedragingen. 

Aandachtig zijn

Mindfulness is een manier om op een objectieve manier aandacht te besteden aan wat er gebeurt in je leven. Het helpt je patronen te herkennen en stelt je in staat om weg te stappen van automatische acties en emotionele impulsen. Op die manier kan je helderheid verschaffen en de kwaliteit van je leven verbeteren. Meditatie kan hierbij helpen om patronen vanop een afstand te aanschouwen, ze niet veroordelend. We willen geen waardering geven aan onze acties, gedachten en emoties. We willen gewoon “bewust” worden. Dit heet ook wel Vipassana of mindful meditatie. Vipassana betekent “inzicht”. Meditatie komt van het Latijnse woord “meditare” dat nadenken of overdenken betekent. Door na te denken over onze gedragingen krijgen we inzicht in onszelf, onze impulsen en ons leven.

 

Anders leren denken, voelen en doen

Maar hoe kunnen we nu onze manier van “zijn” veranderen? 

Vipassana of mindful meditatie leidt dan wel tot inzicht in onze dagelijkse gedragingen, wat een cruciale eerste stap is, maar willen we ons leven echt veranderen, dan zullen we anders moeten denken, anders moeten voelen en ons anders moeten gedragen. Dit lijkt heel simpel en straight forward, maar dat is het niet. Je lichaam is namelijk gewend, maar vooral “gehecht” geraakt aan je gedragingen. Dus niet enkel je gedachten, maar ook je lichaam kan verankerd zijn in het verleden. Wellicht heeft iemand de gedachte om gelukkiger in het leven staan, maar als hij zich tien jaar aan een stuk ellendig heeft gevoeld, zal het lichaam in het begin protesteren en je aanzetten om terug naar je oude gewoontes te gaan. Het vergt dus doorzetting en een enorme inspanning om je brein en lichaam op dezelfde lijn te krijgen. Vergelijk het met roken, een alcohol- of drugsverslaving. Ook dit gaat niet over één nacht ijs. Wil je verandering, dan is “positief denken” dus niet genoeg, je moet het vooral voelen én doen. 

Leef je toekomst in het heden

Visualisatie tijdens een meditatiesessie kan hierbij helpen. Door elke dag een korte meditatie voor jezelf in te plannen, zonder afleiding, en je voor te stellen hoe je ideale leven eruitziet, door gebruik te maken van positieve affirmaties (“ik ben gelukkig”, “ik kan deze job uitoefenen”…) programmeer je je geest met positieve intenties. Probeer je dromen zo levendig mogelijk voor te stellen, voel de emoties alsof je jouw doelen al nu in het heden bereikt hebt. Leef je gewenste toekomst in het waardevolle heden en blijf dit elke dag doen, totdat je lichaam werkelijk begint te geloven dat je die nieuwe toekomst al in het heden bereikt hebt. 

Geloof me, wanneer je dit elke dag doet, zal je gaandeweg verandering beginnen opmerken. Wanneer je positief denkt, voelt én doet, zal je positieve zaken aantrekken. Als je een negatieve houding aanneemt, zal negativiteit je leven blijven binnensluipen... Dit is geen fabel, maar exacte wetenschap. Onze fysieke wereld bestaat voor 99 % uit energie en 1 % materie. Kwantumfysica stelt vast dat op het moment je je aandacht ergens op richt, ook je energie daar naartoe verplaatst wordt. 

Als je gewoon kunt worden aan pijn, verdriet, woede… kun je net zo goed gewoon worden aan liefde, blijdschap en geluk… Alles draait om je mindset, om wie je wil zijn in het leven. Jij bent de regisseur van je levensweg!

Maak er iets moois van! 

Liefs,

Catherine

Vorige
Vorige

De kracht van ademhaling

Volgende
Volgende

Familiesystemen en onverwerkte emoties