De kracht van ademhaling

Ademen: het is het eerste wat je doet als je geboren bent en het laatste wanneer je sterft. De eerste yogi’s ontdekten 5000 jaar geleden al dat ademen veel meer is dan simpelweg wat lucht in- en uitblazen. Het is iets wat we allemaal doen. Gemiddeld adem je 22000 keer per dag in en uit. Maar van hoeveel daarvan ben je je echt bewust? Nochtans heeft ademhaling een diepgaand effect op lichaam en geest. Het is onze brandstof, onze levensenergie. Controle over de ademhaling leidt tot een gezonder leven en beheersing over elk aspect van ons wezen. 

Jouw adem: de spiegel van je levensenergie

In het dierenrijk ontdekten de oude yogi’s dat sommige dieren, zoals olifanten en schildpadden, langer leefden omwille van een tragere ademhaling. Omgekeerd stierven vogels, katten en honden vlugger als gevolg van een snellere ademhaling. Als je dit weet, dan is het niet zo verwonderlijk dat onze vlugge ademhaling bij verdriet, boosheid, angst of stress spanning veroorzaakt in het lichaam en onze levensenergie blokkeert. Onze ademhaling is dus een spiegel van onze gemoedstoestand. Elk gevoel en elke gedachte uit zich in de vorm van een ontspannen, rustige ademhaling of een onregelmatige, oppervlakkige ademhaling. Yoga leert ons dieper ademhalen en brengt ons terug naar ons natuurlijk ademritme. Het creëert op deze manier een ontspannen lichaam en geest en leidt uiteindelijk tot een betere en grotere levensenergie. 

 

Pranayama

In yoga spreekt de instructeur vaak van “pranayama”. Velen begrijpen hier “ademhalingsoefeningen” onder, maar dit is slechts gedeeltelijk juist. “Prana” betekent levensenergie, “yama” controle en “ayama” uitbreiden. We kunnen pranayama dus het best omschrijven als: “het controleren en uitbreiden van onze levensenergie”. Via gezonde voeding, beweging, ademhaling en een goede gemoedstoestand kunnen we deze levensenergie van ruime brandstof voorzien. 

Wie gezond leeft en niet al te veel zorgen heeft bevat een grotere levensenergie die vrij stroomt doorheen het lichaam. Als je daarentegen ongezond leeft en te maken krijgt met tegenslagen die je niet kan verwerken, ontstaan er spanningen en blokkades in het lichaam en kan jouw levenskracht niet vrijuit stromen. 

Yoga en ademhaling: een boost voor je levenskracht!

Zowel yogahoudingen als ademhalingsoefeningen reinigen je nadi’s (energiekanalen) en deblokkeren jouw levensenergie. Bovendien verhogen ademhalingsoefeningen het zuurstofgehalte in je bloed en houden ze de longen vrij van bacteriële ziekten. Zowel yogaposes als gerichte ademhaling stimuleren je bloed- en lymfecirculatie en ontspannen je zenuwstelsel. Ten slotte kalmeren ze beiden je geest en verhogen ze je focus en concentratie. 

Je ademhaling is dus je mooiste bezit. Het is essentieel voor het behoud van alle leven. We kunnen een paar dagen zonder voedsel en water, maar als de ademhaling stopt, dan eindigt ook ons leven. 

Koester dus je adem. 

Ze werkt van nature meditatief en is altijd bij je, waar je ook gaat… 

Als je grip hebt op je ademhaling,
dan heb je ook grip op het leven.

Benieuwd naar enkele ademhalingsoefeningen in een yogales? 

 

Liefs,

Catherine

Vorige
Vorige

Acht voordelen van yoga op het lichaam

Volgende
Volgende

Van mindless naar mindful