Acht voordelen van yoga op het lichaam

Yoga heeft de laatste jaren razendsnel een plaats veroverd in de westerse wereld. Overal waar je kijkt, vind je yogastudio’s met een uitgebreid aanbod aan yogastijlen en -sessies. Veel westerlingen beschouwen yogahoudingen als yoga, maar yoga is zoveel meer dan bewegen. Het is een manier van leven om als mens dichter bij jezelf thuis te komen, om te mogen zijn, op zoek te gaan naar wie je werkelijk bent en wat jouw missie is hier op aarde. De oosterse filosofie gelooft dat de mens door de vele indrukken van buitenaf vergeten is waarom hij hier eigenlijk is… Vaak zijn we het contact met onszelf verloren en de essentie van het leven vergeten. 

Yoga helpt je verbinden met je “zijn”: je gedachten (geest), gevoelens (lichaam) en acties (zielshandelingen) in overeenstemming met elkaar. Het geeft je inzicht in je obstakels en de wijsheid om vanuit deze lessen te groeien. Yoga helpt je relativeren, wetend dat je nooit alleen bent, dat er nog anderen zijn in gelijkaardige situaties en dat “lijden” nu eenmaal een deel is van ons levenspad. Gaandeweg schenkt yoga jou veerkracht, stevige aarding, acceptatie van je levensweg en appreciatie van het “nu”. Het is het enige wat tastbaar is, het enige waar we invloed op hebben… Het heden: een moment waarin je elke dag positiviteit probeert op te zoeken, hoe klein ook, een ogenblik van zachtheid en wanneer je liefdevol leert leven, creëer je automatisch een zachter leven, voor jezelf en elke levende ziel rondom je. 

Yoga en het dierenrijk

Welke voordelen kan yoga jouw lichaam schenken? Minstens 5000 jaar geleden observeerden de eerste yogi’s de dieren in de Indus vallei. Ze kwamen er al snel achter dat hun bewegingen nuttig waren voor het lichaam. Denk maar aan simpele rek- en strekoefeningen bij het wakker worden, houdingen om soepeler te bewegen en de overlevingskansen te vergroten. De eerste yogi’s besloten hun houdingen te imiteren en zo na te gaan of ze wel degelijk positieve effecten hadden op het lichaam. Al snel kwamen ze erachter dat ze gaandeweg fitter werden en hun spieren niet alleen krachtiger, maar ook flexibeler ontwikkelden. Ook ging de algemene conditie erop vooruit. Later baseerden ze de houdingen ook op de natuur buiten het dierenrijk om, denk maar aan de berghouding, de zonnegroet en de halve maan. Allemaal voorbeelden van houdingen die uit natuurfenomenen afgeleid zijn. Op zich niet zo raar... We vinden allemaal onze oorsprong uit de natuur. Alleen zijn we ons daar niet meer bewust van. De toenemende technologie en industrialisatie zitten daar natuurlijk grotendeels voor tussen. 

Yoga en de fysieke voordelen

Hormoonstelsel
Omgekeerde yogahoudingen stimuleren de bloedtoevoer naar de hersenen, de plaats waar heel wat klieren hormonen produceren. Deze chemische boodschappers zijn verantwoordelijk voor ons slaapritme, humeur en stofwisseling. 

Spijsvertering
Vooroverbuigingen en yogatwists bevorderen de spijsvertering en hebben een masserend effect op de buikorganen. 

Zenuwstelsel
Een combinatie van asana’s (yogahoudingen), pranayama (ademhalingsoefeningen) en meditatie activeren het parasympatische zenuwstelsel, onze interne rempedaal die verantwoordelijk is voor innerlijke rust en ontspanning. Hierdoor ontspannen de spieren en verminderen stress- en angstsymptomen. 

Ruggengraat
De Nobelprijswinnaar Dr. Sperry zei ooit: “90% van de functie van ons brein hangt af van de soepelheid van onze wervelkolom.” En laat yoga hierin een absolute topper zijn! Elke yogales bevat versterkende en ondersteunende oefeningen voor de rug: van voorover- en achteroverbuigingen tot zijwaartse buigingen en rugtwists. Yoga vermindert dus rugpijn en helpt chronische klachten te voorkomen. 

Spieren
Yoga versterkt en versoepelt stramme spieren. De zonnegroet, balanshoudingen en poses die je voor een langere tijd aanhoudt trainen het uithoudingsvermogen van de spieren. Een groeiende spiermassa beschermt je lichaam tegen artrose en rugpijn. Stretchoefeningen verlengen de spieren en het bindweefsel en voorkomen het risico op blessures. Liggende houdingen werken in op de rug- en buikspieren en staande yogahoudingen versterken dan weer de hamstrings en quadriceps. 

Gewrichten
Artrose, artritis en reuma veroorzaken pijnlijke gewrichtsklachten. Doordat yoga een milde vorm van bewegen is, helpt het ontstekingen in de gewrichten te verminderen en slijtage van het kraakbeen te voorkomen. Als je regelmatig yoga beoefent, creëer je flexibelere en sterkere gewrichten. 

Bloedvatenstelsel
Wist je dat bijna 80% van het menselijk lichaam uit vocht bestaat? Een goede bloedsomloop is nodig om dit vocht optimaal te verspreiden. Yoga stimuleert de bloedcirculatie en ondersteunt en versterkt de hartspier. Omgekeerde yogahoudingen keren het effect van de zwaartekracht om, waardoor de kleppen en aderwanden rust krijgen. 

Lymfevatenstelsel
Ons lymfevatenstelsel is ongeveer twee keer zo groot als ons bloedvatenstelsel en is maar liefst 200 000 km lang. Dit stelsel is onze belangrijkste zuiveringsdienst en is verantwoordelijk voor de afvoer van afvalstoffen. De enige manier om dit afval kwijt te geraken is bewegen. Je lymfevaten willen heel graag dat je elk uur even in beweging komt, ook als is het maar een paar minuten. Zitten is een aanslag op je lymfevaten. Het vergiftigt gaandeweg je lichaam en veroorzaakt dus een stille, sluimerende dood.

 

Overtuigd van de vele gezondheidsvoordelen van yoga? 

 

Je lichaam is je tempel.
Draag er zorg voor ♡

 

Liefs,

Catherine

Volgende
Volgende

De kracht van ademhaling