Familiesystemen en onverwerkte emoties

Hoe ze triggers kunnen zijn voor
spierpijn en stijfheid

In de voorbije jaren ben ik al te vaak getuige geweest van de menselijke ziel die lijdt. Mensen die gebukt gaan onder fysieke klachten die maar niet overgaan, mensen die zich strompelend doorheen deze wereld slaan en toch verankerd, verbijtend blijven doorgaan. Stilstaan is namelijk stoppen en stoppen is “achteruit” gaan… Ik heb gezien hoe de heroïsche reis naar bewustwording en heling bij sommigen overweldigend en beangstigend kan worden. Als een engel die aan je deur klopt. Toch ben ik ook getuige mogen zijn van de ongelooflijke transformatie van mensen rondom mij, die ondanks aanvankelijke twijfels en ongeloof, hun weg geopend hebben naar genezing. 

Deze blog is voor iedereen die interesse heeft in fysieke pijnklachten als containers van onverwerkte emoties en familiesystemen. Voor degene die ondanks alle fysiotherapie sessies pijn blijft ervaren. Voor de twijfelaar, de lezer met een sceptische blik, de reiziger in zijn genezingsproces en elk die onderweg een gids wil zijn voor de ander. 

Spieren: een road map van ons verleden

Wanneer spierpijn en stijfheid na verschillende doktersbezoeken, onderzoeken, voorgeschreven ontstekingsremmers en talloze fysiotherapie sessies vast genesteld blijven in je lichaam, als je een gezonde levensstijl nastreeft, op een milde manier beweegt en ook voldoende tijd maakt voor ontspanning en stilte. Als je het gevoel hebt dat je elke mogelijke manier uitgeput hebt om komaf te maken met je fysieke klachten, dan wordt het misschien tijd om je focus te richten op andere mogelijke oorzaken... 

Ons bindweefsel, spieren en organen, ze bevatten allemaal receptoren. En het zijn deze antennes die maar al te graag opgekropte emoties opslaan. Eigenlijk kan je deze receptoren beschouwen als een road map van je verleden. Alle gevoelens die we niet verwerkt hebben, 

van trauma’s tot herhaalde opgekropte emoties, creëren spanning en knopen in de spieren en ons bindweefsel, waardoor je gaandeweg letterlijk komt “vast te zitten”. 

Of het nu gaat om verdriet, boosheid, angst of teleurstelling, al deze emoties brengen ons lichaam in een stress gerelateerde toestand, in een staat van paraatheid en dus ook spierspanning. Als reactie activeert stress ons sympathisch zenuwstelstel, onze interne gaspedaal. En wanneer we volop gas geven in een stress situatie, zal dit zenuwstelsel onze spieren aanspannen, de spijsvertering stoppen en onze ademhaling en harstslag verhogen – klaar om te vechten tegen deze opgekropte emoties of zoals vaak gebeurt, ervan wegvluchten. 

Wanneer we dit blijven doen, wanneer deze toestand chronisch wordt, kan ons lichaam nooit in een toestand van rust en herstel geraken. De rem blijft onaangeroerd… En dus blijven spierpijn, stijfheid, maar ook maag- en darmproblemen de kop op steken. 

De vier V’s

Vaak onbewust speelt ons gezin van herkomst een cruciale rol in lichamelijke klachten. Vertrouwen, veiligheid, voeding en voelen, de vier V’s, zijn belangrijke funderingen tijdens het groeiproces van kind naar volwassene. Als je niet genoeg wordt aangeraakt of vastgehouden, als je financiële problemen ervaart bij de ouders en je recht op degelijke voeding en een woonst een bedreiging wordt, als je te maken krijgt met lichamelijk, emotioneel geweld, een afwezige ouder en je vertrouwen steeds opnieuw geschaad wordt, creëer je een lichaam zonder anker, drijf je doelloos rond en draag je je innerlijk kind overal mee, meedeinend op de golven van het leven. 

Elk heeft het recht om “te zijn”, maar dat recht wankelt al vlug als je geen liefdevolle, stabiele omgeving gekend hebt. Dan is het niet zo verwonderlijk dat deze trauma’s zich vasthechten in het lichaam met chronische spanningen als gevolg. 

Weg naar herstel

Hoe kan je je emoties dus terug laten stromen? Vermoed jij dat opgekropte emoties bij jou spierpijn en stijfheid veroorzaken? Dan kunnen volgende tips een weg naar herstel bieden: 

  • Yoga: zachte Vinyasa Yoga stimuleert de bloedcirculatie in de spieren, waardoor stijfheid en spierpijn verminderen. Via flow bewegingen varieer je voldoende in verschillende yogahoudingen, zodat het lichaam niet overbelast wordt door repetitieve bewegingen. Yin yoga is dan weer een trage, kalme yogastijl. Hier voer je slechts enkele houdingen uit en deze hou je voor een langere tijd aan. Op die manier dring je dieper door in de spieren en het bindweefsel. Er ontstaat meer ruimte en druk en spanningen verminderen. 

  • Ademhalingsoefeningen: door rustgevende ademhalingsoefeningen aan je dagelijkse routine toe te voegen, help je je sympathisch zenuwstelsel van een stress toestand naar een rust toestand te brengen. Je lichaam schakelt over naar het parasympatische zenuwstelsel, waardoor je spieren kunnen ontspannen en herstellen. Ook kan gerichte ademhaling zorgen voor emotionele ontlading en dus een betere doorstroming van je levensenergie.

  • Mindful Meditatie: via mindful meditatie leer je je emoties vanop een afstand observeren, als een objectieve toeschouwer, ze nooit veroordelend. Meditatie helpt je om berusting vinden in je verleden, aanwezig te blijven in het heden en je bewust te worden van bepaalde emoties en patronen. Uiteindelijk leidt mindful meditatie tot een gelukkiger leven, waarin je jouw gevoelens beter kan beheersen. 

  • Energetisch werk: alles wat leeft bestaat uit energie. Opgekropte emoties, trauma’s en familiesystemen kunnen deze levensenergie blokkeren en spanningspijn veroorzaken. Energetisch werk deblokkeert vastgelopen energiesystemen in het lichaam en laat je prana (levensenergie) terug stromen. 

  • Massage: probeer eens een ayurvedische massage of bindweefselmassage uit! Spierknopen en verhard bindweefsel kunnen op die manier los gemaakt worden.  

 

En onthou:

Hoe ingewikkelder we ons leven maken
Hoe ingewikkelder de ideeën over onszelf
Hoe meer we ons leven als een last ervaren
En des te meer emoties en spanningen zich opstapelen… 

 

Liefs,

Catherine

Vorige
Vorige

Van mindless naar mindful